SFATURI PENTRU GRADINA TA BIO

Combaterea bilologica,metode de prevenire

-funingilor

-bacteriilor

-virusilor

-daunatorilor

Maceratul de usturoi, are un spectru larg de combatere a multor boli,baterii si daunatori.

Intr-un recipient de 2 litri se pune200 gr de usturoi necuratat dat prin masina de tocat.

Se acopera cu apa si se tine la cald o saptamana.

Se strecoara maceratul printr-o sita si se pastreaza in sticle inchise la culoare ,se depoziteaza la loc intunecat .

Preparare:pentru plante

 60 ml de macerat la 10 l apa ,(apa de preferat apa de ploaie,sau apa statuta de cateva zile), se adauga  3 linguri de orice fel de sapun lichid si stropim rosiile,ardeii si vinetele.

Maceratul de rostopasca si tataneasa bun in tratarea preventiva a mai multor bacterii in special la toamte

800 grame de planta cruda macerata se fierbe in 10 litri de apa cateva minute dupa care o lasam acoperita 24 ore.

Preparare:pentru plante

Se strecoara lichidul si se stropesc direct plantele preventiv dar si pamantul,daca avem boala instalata se mai auga la 10 l de macerat si 30 ml pergament de potasiu.

Stropirea o facem saptamanal preventiv,iar daca boala sa instalat deja,smulgem plantele afectate dar si pe cele din jur chiar daca nu sunt afectate vizibil,se asterne un strat de paie uscate si se da foc,se curata apoi pamantul si presaram cenusa si var nestins.

Pentru intarirea tegumentului frunzelor este bine sa stropim plantele saptamanal pe toata perioada vegetatiei cu macerat de urzica si coada calului.

Macerat ,infuzie Coada Calului

Este un remediu excelent pentru  combatere si fortificare,lupta impotriva afidelor,acarienilor dar este recomandat si pentru fortificarea plantelor.

Macerat:2 kg planta la 10 l apa(se pune toata planta tanara fara radacini)

Preparare:pentru plante:la 1 litru macerat se pun 5 l de apa se stropesc atat plantele,cat si pamantul.

Infuzie Coada Calului: pentru sol

Se fierb in 10 litri de apa 500 gr planta uscata de coada calului,dupa racire adugam in componeta 3 l macerat de urzica,doua maini generoase de var nestins,si 30 ml de pergament de potasiu.

Cu aceasta solutie stropim solul.

Urzica

Macerat:Intr-un recipient de lemn,sau plastic se pun in cantitati egale apa si urzici crude,se lasa la macerat la cald o saptamana.

Sau la 1 kg planta uscata se aduga 10 l de apa si se lasa la macerat.

Este un tratament excelent in prevenirea frunzariozei,este un ingrasamant natural,plantele se stropesc direct,favorizand cresterea,intarirea plantelor,se insista si la baza tulpinei pentru favorizarea radacinilor.

Maceratul de urzica il mai folosim si combinat,este de preferat sa-l folosim mai ales in combinatiile cu solutiile pe baza de insecticid natural.

Maceratul de urzica,maceratul de coada calului,cenusa si var nestins il folosim inainte de semanarea semintelor.

Se pun 5 l macerat urzica,5 l macerat coada calului,o mana de cenusa de lemn si 2 linguri de var nestins,se introduc semintele in acest amestec apoi se seamana.

Macerat :Feriga de padure pentru:

-afide

-melci

-licmasi

50 gr planta uscata maruntita la 10 l apa de ploaie se tine la fermentat la cald.

Preparare plante:

La 1 l macerat se pun 10 l apa se stropesc atat plantele cat si pamantul.

Frunze de Tomate;pentru fluturele verzei.

2 pumni generosi de frunze maruntite si frecate bine,se pun  in 2 l de apa se tin infuzate la rece 2 ore se folseste concentrat.

Se mai foloseste si cenusa de lemn:se presara cenusa de lemn din abundenta pe varza,fasole,mazare dimineata devreme pe roua,seara udam plantele prin aspersie.

Tutun

Se foloste direct pe plante,contra larvelor,a gandacului de colorado,alte larve si omizi.

infuzie: 200 gr tutun la 1 l de apa fierbinte, se tine 24 de ore dupa care se filtreaza se aduga 9 l de apa

decoct:400 gr tutun la 10 l de apa ,se lasa la fiert timp de 3-4 ore,dupa fierbere adugam  12 l de apa ,1 l de sapun de rufe.

Lapte degresat ,zer de lapte

Zer si lapte proportie de 1/1 se amesteca bine,se stropeste saptamanl plantele nediluat

combate bolile foliare,virusuri in special la rosii, dar se foloseste si  pentru deficitul de calciu.

Humus

(este un pamant galben putin lutos ,sfaramicios,cu un gust dulceag,il gasim in special in padure la radacina copacilor maturi,in special la radacina tecarilor ).

1 kg humus de padure

15 l apa de ploaie sau apa de lac

o mana de tescovina(doar de la struguri)

2 maini generoase de frunza uscata de nuc

2 maini generoase de Frunze de frasin

2 maini generoase de vita de vie

Se lasa la fementat 1 saptamana (se amesteca zilnic)

Nediluat se foloseste contra atacului de agenti patogeni,dar mai ales este un excelent ingrasamant complex si un excelent fortifiant pentru plante.

Pentru virusuri

in faza incipienta a boli: o lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingurita de sapun lichid la un litru de apa.(se pulverizeaza mereu dupa fiecare ploaie)

-lapte degresat,care sa contina minim3.5 % grasime de origine animala,se stropeste direct planta.

Combaterea daunatorilor

Combaterea lor se poate face prin anumite rotatii si asocieri diverse.

In caz de infestare puternica se planteaza toata brazda cu tagetes(craite),galbenele

Macerat din craite si galbenele:

Se pune in parti egale apa si  plantele inclusiv cu flori, 2 maini generose de frunze de nuc  se lasa la macerat 1 saptamana.,se foloseste si combinat cu insecticidul de usturoi pentru combaterea mai ales a gandacului de Colorado dar si altor daunatori.

extract de Begonia -o planta intreaga maruntita la 10 l de apa se lasa la macerat 2 ore ,se stropeste direct plantele si solul,

Extractul de Begonia il mai folosim si la tratarea si calirea  rasadurile inaintea plantari lor in camp.

alte masuri:irigarea abundenta a solului,

pulverizarea de var,

cenusa de lemn sau faina de roca,

stropirea plantelor cu jet puternic de apa,

extract de usturoi,

macerat de urzici

Stropirea are loc 3 zile consecutiv.

stropirea plantelor cu infuzie din foi de ceapa sau coji de cartofi.

Si nu uitati de rotatia culturi  ,pentru a avea plante sanatoase in gradina Bio, rotatia culturi pe fiecare an este foarte importanta.

 costoluto fiorentino

CALIREA SEMINTELOR DE LEGUME \”metode Bio\”

Calirea Semintelor de Legume

“Metode Bio”

Tratarea semintelor inainte de semanat!

Tratarea semintelor la recoltare!

Pentru a avea rasaduri sanatoase si plante viguroase este necesar sa facem calirea semintelor.

Tratarea semintelor  la cald ,este o metoda la indemana fiecarui cultivator, dar trebuie respectata cu strictete temperatura fiecarei specii in parte.

Tratarea la cald ,are doua metode, pe baza de abur, sau apa incalzita.

Pe baza de abur ,se pregateste un vas mare in care punem apa la fiert,dupa fiert,masuram cu ajutorul unui termometru temperatura aburului care trebuie sa corespunda fiecarei specii in parte dupa care  punem deasupra oalei sita cu seminte si se acopera cu tifon ;la tomate,castraveti,dovleci,pepeni,dovlecei  tinem la abur timp de o ora,la ardei,vinete,varza,conopida,gulii,brocolii timp de 20 minute.

Temperatura aburului:Semintele de tomate se tin la temperatura de 45-50°C timp de o ora, cele de ardei, vinete, varza,conopida,gulii,brocolii la 40-45 °C timp de 30 de minute, cele de castraveti, dovleci,dovlecei, pepeni la 35°C timp de o ora. Temperatura se controleaza cu un termometru electronic.

Dupa tratament semintele se scot din sita si se intind pe un prosop pentru a se raci. 

Atentie aveti foarte mare grija la temperatura ,respectati temeratura potrivita fiecarei specii in parte.


Tratarea pe baza de apa calda
 :se incalzeste apa adaptata  fiecarei specii in parte, se introduc semintele ,pe care le punem in prealabil intr-un saculet  si se tin in apa dupa  cum urmeaza:

Temperatura apei: Semintele de tomate se tin la temperatura de 45-50°C timp de o ora, cele de ardei, vinete, varza,conopida,gulii,brocolii la 40-45 °C timp de 30 de minute, cele de castraveti, dovleci,dovlecei, pepeni la 35°C timp de o ora. Temperatura se controleaza cu ajutorul unui termometru electronic

Dupa tratament semintele se scot din saculet si se intind pentru a se raci. 

Tratamentul Soc

Un alt tratament la care putem supune semintele inainte de semanat,este tratamentul Soc.

Acest tratament se efectueaza de regula atunci cand semintele sunt deja calite la recoltare.

Pentru tratamentul Soc:tinem semintele 24 de ore la temperatura camerei,este necesar sa tinem neaparat intr-o incapere incalzita unde temperatura sa fie intre 20-30 de grade..Dupa ce au trecut cele 24 de ore semintele se vor introduce in frigider inca alte 24 de ore.

Dupa terminarea tratamentului Soc semintele pot fi semanate.

Calirea Semintelor la Recoltare:

Pentru calirea Semintelor la Recoltare este nevoie sa avem deja pregatite solutiile de imbaiere a semintelor.

Semintele se recolteaza doar de la legume mari si sanatoase,se pregatesc recipiente care se vor eticheta corespunzator soiului ,se pune  apa de cenusa in recipiente si se spala semintele,apa se va schimba de cateva ori.

Dupa spalare semintele se lasa la scurs in site si se trece la umplerea recipientelor cu solutiile dezifectante.

Semintele se vor tine timp de 24 de ore in solutie, si la temperaturi ce nu vor depasi 25 de grade Celsius.

Dupa dezifectare semintele se tin in site la scurs ,apoi se vor aseza pe plasele de uscare care au fost in prealabil etichetate corespunzator.

Si intr-un final uscarea semintelor se va face timp de cateva ore printr-o baie de soare .

Dupa uscare semintele se vor introduce in recipiente uscate de sticla care au fost in prealabil dezinfectate cu apa fiarta.

Preparare apa de Cenusa.

1 parte Cenusa de lemn(In special de lemn de frasin)  1 parte apa de ploaie(sau de lac)

Se pune intr-un vas de lemn sau plastic si se tine la soare inchis ermetic timp de 3 zile(in aceste zile se va amesteca bine cu ajutorul unei palete de lemn de 2 ori pe zi.

Dupa cele trei zile extragem doar apa de la suprafata care se va amesteca cu var nestins(de exemplu la 10 litri de  apa de cenusa, se pun 2 linguri lemn de var  nestins).

Prepararea solutiilor dezifectate:1 parte galbenele,1parte urzica,1parte craite,1parte busuioc,1parte salvie,1 parte rozmarin,1 parte musetel,1 parte coji de ceapa,1 parte coada calului, se pun intr-un recipient de lemn sau plastic  pana la jumatatea recipientului,cealalta jumatate se va umple cu apa de ploaie sau lac.

Macerarea lor se va face la cald in recipientul inchis ermetic timp de 5-7 zile in functie de temperatura mediului ambiant.

Folosirea solutiilor:1 parte solutie la 2 parti de apa de cenusa,acest amestec se foloseste pentru dezifectarea semintelor.

Atentie la solutiile naturale:pentru a fi eficiente ele trebuie sa fie folosite imediat ,o perioada de trecere de cel mult 2 zile va duce la scaderea drastica  a eficientei lor.

 



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s