SELECTIA NATURALA A SEMINTELOR DE LEGUME TRADITIONALE

Selectia naturala a semintelor de Legume Traditionale

Este salvarea semintelor traditionale ,dar si mostenirea pe care trebuie sa o lasam copiilor nostri.
Semintele profesionale pot fi facute de orice pasionat de gradinarit ,este nevoie doar de rabdare si timp.
Una dintr-e cele mai mari calitati ce trebuie sa le aiba un gradinar autentic este sa stie sa-si mareasca stocurile de seminte in vederea infiintarii viitoarelor culturi legumicole.
Semintele profesionale,sunt seminte de buna calitate ce vor produce plante viguroase ,puternice si pline de rod bogat.

Cum sa avem seminte de calitate
Pentru o mai buna intelegere a mecanismelor de selectie naturala, trebuie sa intelegem procesul de dezvolatare al semintelor.
Semintele sunt, oarecum, copii ai plantei mama. Mama trebuie sa-i hraneasca bine, astfel incat acestia sa poata prospera. Semintele sunt asemeni unui embrion .Pentru ca embrionul sa poate forma in interiorul lui bine samanta, el are nevoie de mancare. Aceasta hrana este furnizata de catre planta mama.
De aceea este foarte important sa hranim in mod natural plantele pe toata perioada de vegetatie .
Orice gradinar stie ca semintele de buna calitate se selecteaza doar de la legume mari si sanatoase.

Cum facem selectia
Procesul de selectie este unul simplu, dar care cere multa rabdare .

Selectarea semintelor de Tomate
-plantele pentru seminte vor avea doar doua etaje,dupa care se taie varful plantei.
-nu se mai practica deloc udarea cand fructele au intrat in parg.
-se aleg fructele bine coapte si se vor lasa 3-4 zile intr-un spatiu aerat,luminat (atentie nu in soare).
-se sectioneaza fructele dupa care se extrag semintele pe care le introducem in apa de cenusa si zeama din macerat de urzica in parti egale,se vor lasa in aceasta solutie cateva ore,dupa acest proces,semintele vor fi introduse intr-un vas cu apa unde se vor lasa la decantat .
-doar semintele care se vor lasa pe fundul vasului se vor pastra ,urmand a se introduce intr-o sita si lasate la scurs.
-semintele scurse bine se vor pune pe plase si lasate la uscat intr-un spatiu aerat si uscat.
-ultimul pas este calirea semintelor prin bai de soare ,dupa care se vor introduce in recipiente sterilizate care au fost in prealabil etichetate, se sigileaza ermetic(de preferate borcane de sticla).si se vor depozita intr-un spatiu inchis,ferit de lumina si uscat.

Selectarea semintelor pentru Vinete si Ardei indiferent de soi
-se procedeaza la fel ca la tomate,dar spre deosebire de tomate la aceste legume vom alege mai putine fructe pentru pastrarea semintelor.
-la vinete carnim plantele cand au 4-5 fructe
-la ardei gras 5-6 fructe
-la ardei kapia 5-6 fructe
-la gogosar 3-4 fructe
Indiferent de numarul mai mic sau mai mare de seminte pe care il vom colecta, de la un fruct nu pastram mai mult de 10 seminte.
Un alt amanunt foarte important la toate soiurile de ardei se va alege doar samanta din primul rand de la cotor,si doar dupa aceea introducem semintele intr-un bol la decantat.
Inainte de semanare se vor alege cu atentie doar semintele cele mai mari si se vor introduce la imuiat in solutie de Cropmax(este un foliar ultraconcentrat Bio).
Va dorim gradini sanatoase si cu recolte frumoase!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s