PERIOADA OPTIMA DE SEMANAT

rosii.semanare

 

Data de semanare a semintelor trebuie calculata in functie de perioada estimata pentru plantarea in camp, perioada in care temperatura solului trebuie sa atinga si chiar sa depaseasca 12°C, lucru care se intampla de regula spre sfarsitul lunii aprilie – prima decada a lunii mai. Asadar, stiind ca varsta la care un rasad este bun de plantat se situeaza intr-un interval de zile de la semanare pana la mutarea lui la locul definitiv,in functie de temperatura din zona dvs. este bine de stiut ce varsta trebuie sa aiba un rasad bun de plantat.Aceasta fiind o regula de baza,este bine ca rasadul sa fie incadrat in acest barem,chiar daca este posibil ca din cauza vremii sa mai intarziem plantatul ,este de preferat sa avem un rasad mare si viguros chiar daca depaseste termenul de plantat in detrimetrul unui rasad mic si plantat la o temeratura optima.

plantare rosii

-Rasadul de rosii bun de plantat se situeaza intre 55-60 de zile
-Rasadul de Ardei Iute 50-55 zile
-Rasadul de Vinete 55-60 zile
-Rasadul de Ardei gras 55-60 zile
-Rasadul de Ardei kapia,gogosar 60-65 zile
Greseli ce se pot face la insamantare!

Udare in exces
Este o gresala des intalnita si apare ca urmare a unei griji exagerate, manifestate prin stropirea excesiva. Este adevarat ca nu trebuie sa lasam sa se usuce pamantul dar, udarea in exces face ca semintele sa nu mai germineze .
Temperatura de germinare joasa
Germinarea semintelor care necesita caldura poate fi intarziata sau impiedicata de tot de o temperatura nepotrivita.
Insamntarea
Daca semintele sunt prea adanc insamantate chiar daca ele germineaza , plantele nu reusesc sa ajunga la suprafata si mor.
Pamantul de insamantare.
Un pamant tare,lutos sau prea uscat este o cauza la fel de grava la germinare.

Sfaturi pentru o insamanatare buna!
Pentru plante viguroase va recomandam Cropmax.
Semintele de legume le tinem la inmuiat direct in solutia de cropmax(tinuta la rece) nediluata 2 maxim 3 ore dupa care semanam.
Semanarea
Pentru legume timpurii va recomandam semanarea individuala.
Punem intr-un recipient de plastic pamant special(turba galbena+mranita-pamant de telina,se dezifecteaza cu apa fiarta de minim 60 grade )Turba galbena retine mai bine umiditatea.
Se pune intr-un strat de 6-10 cm. Il umezim si il lasam, ca apa in surplus sa se indeparteze.
Punem semintele in mod egal pe acest substrat si amestecam usor pamantul friabil. Verificam adancimea de insamantare. Regula generala este ca aceasta adancime sa fie dublul diametrului semintelor. Umezim suprafata solului prin stropire usoara.
Asiguram o temperatura de 24-32 grade. Este necesar sa acoperim spatiul respectiv, rasadnita, cu sticla sau folii de plastic.
Daca semintele au incoltit, punem rasadurile la loc luminos si coboram temperatura la tomate de 16-18 grade pe timp de zi,14-15 grade pe timp de noapte,dupa primele 2 saptamani marim treptat temperatura in functie de lumina si crestere.
La ardei vinete temperatura va fi intre 18-20 grade primele 2 saptamani ,apoi crestem treptat,nu lasam la ardei si vinete o temperatura mai joasa de 18 grade,ideal temperatura optima la vinete si ardei in faza de rasad ar trebui sa se situeze in interval de 22-28 grade pe timp de zi si 20-24 grade pe timp de noapte.
In zilele noroase va recomandam scaderea temperaturii la tomate cu 4-5 grade,la ardei vinete cu 2-3 grade pentru a preveni alungirea.
Daca rasadul a ajuns sa aiba 2 frunzulite, este timpul sa se faca rarirea, punandu-se doar cate una sau doua plante (cu exceptia cazului in care am semanat semintele in acest mod – doar cate una-doua). Udam pamantul din abundenta, pentru ca radacinile rasadurilor sa aiba cat mai putin de suferit ca urmare a raririi.
Pamantul folosit la replantarea plantelor trebuie sa fie si el usor, permeabil, foarte fin maruntit. Il umezim si facem o gaura in mijloc. In aceasta gaura asezam planta, imediat o stropim si, apoi, asezam pamantul de jur imprejurul rasadului si il presam bine. Punem plantele la loc luminos dar, timp de cateva zile, le ferim de razele directe ale soarelui. Trebuie sa avem grija ca, plantele sa nu se usuce si ca aerisirea sa fie asigurata.
Va recomandam ca in perioada de rasad sa faceti si hraniri cu Cropmax este sigurul foliar care il folosim si noi la plante si este un produs ecologic.

plantare rosii

plantare rosii

aurora

Temperatura minima de crestere a plantelor in camp este16-18°C iar cea optima este de 20-30°C.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s